בעיות אורטופדיות בכף הרגל

בעיות אורטופדיות שונות יכולות לגרום לכאבים, הן בכפות הרגליים והן בברכיים ובגב. לעיתים מדובר בכאב קל שניתן להתגבר עליו, אך לא פעם הכאב מחמיר והופך להיות כרוני וטורדני. בזכות הרפואה המודרנית ובזכות ההבנה המעמיקה של האנטומיה והפיזיולוגיה של כף הרגל, יש לנו היום את היכולת לאבחן ולמצוא את דרכי הטיפול והתמיכה כמעט לכל בעיה.

כיצד מאבחנים בעיות אורטופדיות?

פעמים רבות הסימן הראשון לכך שיש בעיה הוא הופעה של כאבים. הכאבים יכולים להופיע כאשר דורכים על הרגל בפעם הראשונה בבוקר, או לאחר פעילות מאומצת. לעיתים הכאבים באים לידי ביטוי בכלל בברכיים או בגב. כך או כך, במידה והם ולא חולפים חשוב לפנות לאורטופד כדי להתחיל בתהליך של אבחון וזיהוי הבעיה.

האורטופד יתשאל אתכם על סוג הכאב, היכן הוא ממוקם ומתי הוא מופיע, והאם יש דברים שמחמירים או מקלים עליו. לאחר מכן הרופא יבחן את כפות הרגליים, את המנח, את העמידה, היציבה וההליכה שלכם. לעיתים כבר בשלב הזה ניתן לזהות את הגורם לבעיה, ולעיתים יהיה צורך בבדיקות דימות כמו רנטגן ואולטרסאונד.

בעיות אורטופדיות

אבחון של בעיה רפואית הוא לא תהליך נעים, ואנחנו יודעים שהרבה אנשים מעדיפים להתעלם מהכאבים בתירוץ שזה בטח לא דבר חשוב. אך בעיות בכפות הרגליים יכולות לפגוע באיכות החיים שלכם. ולכן מומלץ לא להתעלם ולגשת לאנשי המקצוע מאחר ובזכות טיפול מתאים תוכלו להפחית את הכאבים ולעיתים אף למנוע אותם לחלוטין.

נעליים לא מתאימות

אחת הבעיות הנפוצות והקלות ביותר לפתרון נובעות משימוש בנעליים לא איכותיות, ושאינן מתאימות לכף הרגל ולאורח החיים המודרני. אפשר לרכוש היום מגוון עצום של נעליים וסנדלים אשר מיוצרים ונמכרים בזול, והדגש היחידי שלהם הוא המראה החיצוני של הנעל. התוצאה היא מגוון של בעיות וכאבים, החל מכאבים בכף הרגל בעקבות סוליה דקה שאינה מספקת שום תמיכה לכף הרגל ואינה בולמת זעזועים, דרך נעליים צרות מדי אשר גורמות לפצעים ושפשופים באזורים השונים של כף הרגל, עד החמרה של בעיות אורטופדיות קיימות כמו קריסה של הקשת, החמרה של דורבן, והחמרה של שברי מאמץ ונקעים ישנים עד כדי צורך בניתוח.

אנחנו מבינים לחלוטין את הרצון להיראות טוב ולרכוש נעליים אופנתיות, אך חשוב לדעת כי תשלמו את המחיר בבריאות שלכם. החדשות הטובות הן שבמקרים כאלו קל מאוד לפתור את הבעיה על ידי החלפה של הנעליים, או שילוב של מדרסים איכותיים אשר יעניקו לכם את התמיכה הדרושה.

מדרסים אורטופדיים לנעליים

דורבן

זו אחת הבעיות הנפוצות והשכיחות ביותר, והיא נובעת בעקבות דלקת ברצועה המחברת את אצבעות הרגל אל העקב. כאשר מופעלים על הרצועה עומסים גדולים מדי (למשל כתוצאה מעומס משקל, עמידה והליכה מרובה, פעילות ספורטיבית מאומצת וכדומה), נוצרים קרעים קטנים. הגוף כמובן מנסה לתקן את הנזק ולאחות את הקרעים, אך התוצאה יכולה להיות היווצרות של בליטה קשיחה בעקב, שמזכירה קוץ של דורבן – ומכן שמה.

הדורבן גורם לכאבים, במיוחד לאחר ישיבה ממושכת וכאשר דורכים לראשונה בבוקר, וכמובן מקשה מאוד על הליכה מרובה ועמידה. התפקיד של המדרסים הוא לספק תמיכה טובה יותר, לסייע בחלוקת המשקל ובבלימת הזעזועים. אומנם לא ניתן להעלים את הדורבן לאחר שנוצר, אך שילוב בין פיזיותרפיה לבין מדרסים המיועדים לטיפול ישפר מאוד את המצב.

פלטפוס או קשת גבוהה

ישנם מקרים רבים בהם נוצרות בעיות הנגרמות בגלל המבנה האנטומי של כף הרגל. הדוגמאות הנפוצות והמוכרות הם מצבים של פלטפוס – רגל שטוחה ללא הקשת, או המצב ההפוך שהוא מצב שבו הקשת גבוהה מדי. כמובן שלכל אחד מהמצבים הללו יש השלכות שונות, אך באופן כללי בשני המקרים הצורה של כף הרגל פוגעת בחלוקת המשקל וביציבה, ואינה מספקת את התמיכה המתאימה לשאר הגוף.

שתי הבעיות הללו נפוצות ופעמים רבות הן קלות כך שהן אינן מורגשות ואינן סובלות מכאבים. יש אנשים שמגלים על כך שיש להם קשת גבוהה או פלטפוס רק במקרה, למשל בבדיקות רפואיות לקראת הגיוס לצבא, או במסגרת של בדיקות עקב בעיה רפואית אחרת. אך מנגד גם הם יכולים לגרום לכאבים ולבעיות שונות. החדשות הטובות הן שניתן להתאים מדרסים גם לפלטפוס וגם לקשת גבוהה, כאשר מטרתם היא לפצות על הבעיה האנטומית.

ספורטאים וחיילים

בקטגוריה הרחבה הזו אנו נתקלים בבעיות אורטופדיות שנובעות בעקבות פעילות גופנית מאומצת. בקרב חיילים אנו רואים בעיקר פציעות בעקבות פעילות מאומצת המשלבת עייפות וסחיבת משאות כבדים. אצל ספורטאים אנו רואים בעיקר בעיות שנובעות מפעילות מאומצת וחזרתית, אשר מפעילה לחץ על אזור ספציפי בכף הרגל, כאשר יש הבדלים בין סוגי הספורט השונים.

בגלל שבקטגוריה הזו יש מגוון רחב של בעיות ופציעות, ההתאמה של המדרסים חייבת להיעשות באופן אישי עבור כל אדם ולקחת בחשבון את סוג הבעיה, את הגורמים לה ואת אורח החיים ואופן השימוש בנעליים. אנחנו יכולים להבטיח שבעזרת המדרסים תחושו שיפור במצב.

ספורטאים

רגל סוכרתית

מחלת הסוכרת אינה נכנסת תחת ההגדרה הקלאסית של בעיות אורטופדיות, אך היא בהחלט נוגעת לבריאות כפות הרגליים. הסיבה לכך היא שהסוכרת פוגעת בזרימת הדם התקינה לגפיים, פוגעת בקצות העצבים ובתחושתיות ברגל, וגם מקשה על תהליכים של ריפוי בעקבות פציעה.

כמעט כולנו חווינו פציעות קלות בכף הרגל, למשל שפשופים בגלל נעל צרה מדי. בעבור אנשים בריאים זו לא בעיה כי הפצע יחלים מעצמו, אך חולי סוכרת נמצאים בסכנה להתפתחות של זיהומים והחמרה של הפציעה, עד כדי נמק.

כאשר מתאימים נעליים אורטופדיות ומדרסים לחולי סוכרת שמים דגש רב על שימוש בחומרים מנדפי זיעה ומאווררים, בלימת זעזועים ומצע רך למניעת שפשופים ופציעות, וכמובן חלוקה טובה יותר של המשקל והעומסים כדי למנוע לחץ על נקודות ספציפיות.

אולי יעניין אותך גם:

דילוג לתוכן